Responsive Advertisement

2011. augusztus 9.

Olvasás 7 hete - 6. hét



A hatodik, vagyis az utolsó előtti hét témái:

Klasszikusok kontra kortárs irodalom
Magyar kontra külföldi irodalom, avagy miért félünk egy-egy magyar/külföldi író művétől? Regények kontra novellák: Ön melyiket preferálja? Miért? Olvas-e novellákat? Az iskolai irodalomórák bátorítanak vagy tántorítanak? Miért olvasnak egyre kevesebbet a fiatalok? Ön mit olvastatna az ifjúsággal?

•••••

Régebben már sokszor kifejtettem arról a véleményemet, hogy a mai fiatalokat bátorítja-e, avagy eltántorítja az irodalomóra attól, hogy könyveket olvassanak, úgyhogy ezúttal ebbe nem folynék bele, ahogy abba se, hogy mit olvastatnék velük, elvégre, ha már könyvet fog a kezébe, ami tetszik neki, akkor már mondhatjuk, hogy nincs minden veszve, bárkiből lehet olvasó.

Éppen ezért, a mostani választott témám:

Novellák, kontra regények, avagy melyik szimpatikusabb?
Nehéz kérdés, hogy novellát, vagy regényt olvasok-e szívesebben, mivel mind a kettőt forgatom - kiváltképpen manapság. Regényeket azért olvasok, mert ott egy-egy történet jobban kibontott, általában több szempontból látunk, több dolgot, és jobban elmélyülhetünk a világban, jobban megismerjük a szereplőket, a viszonyaikat, a háttereket, míg a novella sokkal rövidebb, éppen ezért nem áll módjában ennyire kifejteni a dolgokat.

Ellenben a novellák nagy előnye, hogy egy-egy kiragadott dolgot, ami köré íródtak, ha az író profi, remek bravúrokat tud bemutatni, és az ember repetázni akar még utána - tehát a rövidebb lélegzetvétel is lehet olyan, aminél azt kívánjuk, bár tovább tartana, mint pár pillanat.

Mikor regényeket olvasok, örülök neki, ha egy-egy fejezet rövidebb, hogy kapjak némi szünetet - még akkor is, ha a könyv letehetetlenül tetszik. Számomra ezek olyanok, mint a kereskedelmi csatornákon a filmek közé ékelt reklámok: a fejezet végére érve fél pillanatra csak meg tudok szabadulni a könyvtől, hogy elintézzem az ügyes-bajos dolgaimat. Viszont, az olyan könyveknél, ahol nincs fejezetekre osztva a mű, egy kissé problémásabb ezt megoldani - főleg, ha "kézberagadós" darabról van szó.

Ezzel szemben viszont a novellák, a rövidségük miatt ilyesfajta problémákat nem okoznak még akkor sem, ha 20-30 oldalas darabokról esik szó, míg egy 200-300 oldalas, összefüggő regénynél ez nincs így teljes mértékben.
Nem tudok dönteni, hogy a regényeket, vagy a novellákat preferálom-e jobban, mert ha valamit jól írtak meg, akkor teljesen mindegy, milyen hosszú, hány oldalas - vagy éppen fejezetekre darabolták-e -, mert ígyis-úgyis élvezhető, csak más-más időintervallum erejéig.

Noha annak eldöntése nehéz kérdés, hogy melyiket szeretem jobban, az már kevésbé okoz gondot, hogy rávegyem magam vagy egy novella, vagy egy regény elolvasására, mindegy, kiről is legyen szó...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *