Responsive Advertisement

2011. augusztus 16.

Olvasás 7 hete - 7. hét



Hát ez is eljött: az olvasás 7 hetének utolsó hete :( Íme, a témák: 
Olvasási szokások változása
Évszakok és könyvek, avagy milyen könyvet olvas tavasszal, nyáron, ősszel, télen?
Olvasási szokások: hol, mikor olvas szívesen? (otthon, tömegközlekedésen, parkban, erkélyen, reggel, délben, este, stb.)





A mikor és hol olvasni kérdését mindig érdekesnek találtam. Molyon rengetegen mesélik, milyen "extrém" helyeken képesek olvasni, vagy csak fél percre is előkapni a könyveiket, és belelapozni egy keveset. Mindig érdeklődve figyeltem, hogy kik még olyan elvetemültek, hogy bárhol legyenek is, minden ponton állva, ülve, feküdve stb... helyzetekben képesek belemerülni egy-egy könyvbe.


Top olvasási helyek:


1. Tömegközlekedés: Szerintem a legáltalánosabb, hogy buszra várva, buszon ülve, vagy egyéb tömegközlekedési eszközök igénybevétele közben (legyen az személygépkocsi, repülő, hajó, villamos, busz stb...) ahol és amikor fény van, a molyok szeretik elővenni a kis könyvecskéiket, és olvasgatni, nincs is ennél jobb időtöltés.


2. Várakozás itt-ott: Elsősorban rendelőkre, vagy hivatalokra gondolok, ahol az ember sorban áll - ül -, és néha órái vannak rá, hogy elővegye az olvasnivalóját, és belevágjon.


3. Egy kényelmes fotel/ágy: Néha jól esik elnyúlni az ágyon, belesüppedni egy kényelmes fotelbe, és csak úgy kikapcsolódás gyanánt a nehéz nap után elveszni egy akármilyen könyv lapjai között.


4. Étkezés közben, asztalnál: Ha az ember nem tudja letenni a könyvet, mert annyira jó, akkor szükség törvényt bont: miért ne hurcolásszuk már mindenhova magunkkal?


5. Szabadban (parkban a padon, otthon a hátsóudvarban stb...): Jól eső érzés, mikor az ember elmegy "megsétáltatni a könyvet", hogy együtt szívjanak egy kis friss levegőt mondjuk egy parkban, vagy bárhol másutt, ahol egy kicsit le tud ülni és kikapcsolni...




Szerintem egy igazi molynak teljesen mindegy, hogy hol van, és mikor, mindig talál rá időt, helyet és módot, hogy könyvhöz jusson és olvasson valamit.


Az én helyeim, ahol olvasni szoktam:


1. Buszmegállóban várakozva, buszon: mivel főként ezt a tömegközlekedési eszközt használom, ezért ez áll módomban.


2. Gyaloglás/Kutyasétáltatás közben: Akkor, mikor úgy gyalogolok hazáig, akkor rendszeresen a néhány kilométer megtétele alatt olvasok. A kutyasétáltatásnál annyival könnyebb a helyzetem, hogy a négy lábúm ismeri az utat, így van egy vezetőm is :), aki az esetleges "terepakadályokra" is figyelmeztet.


3. Tető: Az egyik kedvenc helyem a tetőnek nevezett hely, ahol még az időjárás viszontagságai sem gátolnak az olvasásban - arra az esetre, ha mindenáron a szabadban akarnék olvasni.


4. Függő- vagy napozóágy: Mikor melyik az, amelyiket preferálom (vagy jobb kérdés: szeretnék ringatást, vagy sem?).


5. Az a bizonyos kényelmes fotel: azt hiszem, ezt nem kell magyarázni: egy könyvkupac, egy fotel, és mehet a menet...


6. Matraccal a habokon: mentségemre szolgáljon: néha még a vízben sem érzem jól magam egy jó kis olvasmány nélkül. Matracon fekve olvasni pedig nagyon jó - és tanúim vannak rá, hogy meg lehet úszni szárazon egy ilyen kalandot ;) (érthető módon ez főleg a nyárra igaz ;))




Hogy hol olvasok legszívesebben? Bárhol és bármikor, amennyiben módomban áll, hogy mit, az pedig attól függ, hogy mi akad éppen a kezem ügyébe. Hogy mi volt a legextrémebb, ahol olvastam? Nem tudom, elég sok helyen szoktam elővenni könyvet, legyen szó étkezésekről, fürdésről, vagy egy egyszerű kutyasétáltatásról. Ilyenkor az sem zavar, ha kilométereket kell gyalogolnom, a könyvek valahogy elfeledtetik, hogy mekkora utat kell megtennem, és ebből mennyi tettem már meg :)


Köszönöm mindenkinek, aki követte az Olvasás 7 hete keretében született irományaimat! 


Ez a moly.hu -s kihívás teljesítve ;)



Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *