Responsive Advertisement

2020. december 12.

Hugh Howey - A hajótörött (A siló 5)

Elérkeztünk arra a pontra hogy a sorozatzáró kötetéről is írhatok. Megmondom őszintén nem tudom hova tenni ezt a sorozatot. Az előző kötetet mélyrepülésnek éreztem. Jules említésre elkezdett egy forradalmat amely véres összecsapásokkal társult. Ehhez képest a záró kötetet nem éreztem annyira kirobbanónak mint amennyire egy záró kötetnek lennie kellene. 

Az események tovább sodródnak és láthatjuk ahogy Jules próbálja helyrehozni a 17-es silót. Majd mikor a 18-as Silóban a barátai veszélybe kerülnek, azonnal úgy dönt hogy cselekednie kell. Ugyanakkor a 17-es silóról is kiderülnek titkok, mint például hogy nem is annyira elhagyatott mint először hitte. 

A sorozatnak az alapkoncepciója jó, elgondolkoztató, érdekes. Mennyire tudnak az emberek együttélni egy zárt világban ahonnan nem fognak tudni soha kiszabadulni, mert a külvilág halálos számukra. Hogyan tudnak együttműködni akkor amikor tudják hogy kint van még rajtuk kívül több ugyanilyen ökoszisztéma. Hogyan befolyásolja őket az mikor megtudják hogy nincsenek egyedül és vannak még sorstársaik szerte a világon. Hogyan tudják megoldani azt hogy segítsenek másoknak akik pl. bajba kerültek egy ilyen világban, és nem élnek velük egy silóban. 

 Mi kell ahhoz hogy átmenjenek egy másik silóval is segítsenek azok bajbajutott embereken? Jules példája remekül bizonyítja azt hogy az emberek azért nem segítenek a másiknak mert félnek. Félnek kimozdulni a komfortzónájukból és hiába vannak meg hozzá az eszközeik, hogy segítsenek a másiknak, mégis visszatartja őket az, hogy eddig kényelemben éltek, hogy nekik most nincs komolyabb problémájuk. Jules ugyanakkor bebizonyítja azt hogy egy kicsit más szemléletmóddal minden megváltoztatható pozitív irányba. Bebizonyítja hogy nem kell a homokba dugniuk a fejüket és hogy csapatmunkával az ember többre megy. 

Amiért kicsit csalódás ez a sorozat hogy egy kicsit talán többet vártam tőle. Ezek a fajta fordulatok amik előkerültek az ötödik kötetben nem igazán mondanám azt hogy nagyon nagy fordulatok voltak. Nekem hiányzott belőle egy kicsit a lendület, a dinamika. Eleinte tetszett benne hogy megismerhetjük a helynek a szabályait de utána valahogy annyira minden Jules köré épült hogy elsikkadt ez az egész. Bele kellett rakni egy erőltetett romantikus szálat. A felkelést sem éreztem annyira kidolgozottnak. Az egyszer csak jött és eltűnt. Persze az emberek felháborodása megmaradt de az már nem volt ugyanaz. 

Úgy érzem ez számomra most egy közepes könyv élmény volt öt köteten keresztül. A sorozat ugyan lezárult de az író folytatta az úgynevezett Műszak című sorozattal amely háromrészes. Továbbiakban erről láthatók majd írásokat a blogon. 

Összességében nézve várom azt, hogy megjelenjen a filmváltozat, amelyet megígértek már korábban. Kíváncsi lennék, hogy hogyan valósítják meg az egyes elemeit a sorozatnak. Mi az amivel esetleg Hollywood feltudja dobni ezt az egész történetet, hogy kicsit pörgősebb legyen, egy kicsit izgalmasabb, egy kicsit fordulatossabb, dinamikusabb legyen.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *