Responsive Advertisement

2020. december 21.

Nyulász Péter - Helka (A Burok völgy árnyai 1.)

Annak idején, amikor ehhez a kötethez hozzájutottam, elkezdtem olvasni és nem tetszett. Idén újra nekiveselkedtem és azt kell mondjam, nem tudtam letenni... 

Helka egy hercegnő, aki Tihanyban lakik. Egy szép napon arra készül, hogy beiktassák, de a kastélyt támadás éri. Ciprián, az apród azonban megmenti a lányt és segít neki, hogy kiderítsék, mi is történt. Ugyanis a kastély lakóinak egy része eltűnt, a másik része alszik. 

Helka tehát útra kel, hogy egy mágikus napló utasításait követve részt vegyen élete kalandján, megmentse szüleit, és kinyomozza, mi is az igazság, amit mindig titkoltak előle. Például, hogy annak idején több varázshatalommal bíró is a békekötés érdekében lemondott varázserejű tárgyáról, és ki-ki elrejtette a másikét, hogy sose tudják meg, hol van. Így veszetette el a varázsló, Kamor is a varázspálcáját, aminek most többször nagy hasznát venné. 

Kamort két rosszcsont manó kíséri: Furmint és Tramini. Helka felkeresi a varázslót, a segítségét kéri. Így jut hozzá a kislány a naplóhoz, melyen keresztül Kamor rejtvényein keresztül jut el egyik kalandból a másikba. Helka, Ciprián és a két manó csapatot alkotva bebarangolják a balatoni világot, megismerkednek boroszkányokkal, szakálas varangyokkal és megannyi fura szerzettel.

Eljutnak Sióhoz is, a Balaton egykori tündéréhez. Megismerik Borka és Tolúz legendáját/történetét, és egyre világosabbá válik, hogy mire megy ki a játék. Végül bevetik a nehéz tüzérséget, az igazi páncélos hadosztályt, hogy megnyervén a végső ütközetet rájöjjenek, hiba volt a békekötés... Máshogy kellett volna elintézni anno  a dolgokat...

Ez a sorozat valójában egy trilógia, ahol a címekből ítélve a három főbb karakter kap egy-egy kalandot. Az első Helkáé, a második Cipriáné, a harmadik Kamoré. Helkával kapcsolatosan láthatjuk, ahogy egy hercegnőből hőssé válik. Nem adja fel a dolgokat, mindig használja, "ami a nyakán van". Nem várja, hogy megmentse a hős herceg, és őszintén szólva azt sem akarja, hogy hercegnő legyen. Mégis tiszta szívű leány, akit nem ejtettek a fejére.

Igen bájos mesét kap az olvasó, egy-egy teljes oldalas képpel és igen kellemes, mesebeli hangulattal. A két manó hol galibát csinál, hogy mulattatóak, vagy éppen az állandó éhségükkel hozakodnak elő. Nagyon mókás, mikor a palacsintáról és a túrógombócról vitatkoznak.

Nagyon tetszik, hogy egy balatoni legendát dolgoz fel, és hogy olyan lényekkel találkozhatunk, amikkel nemigazán akad össze az ember egy átlagos fantasy könyvben. A jóknak és a rosszaknak ugyanúgy megvannak a segítőik. Egy igazi jó kontra rosszak összecsapásnak lehetünk tanúi, és egy mesebeli happy endnek, ami nem teljesen olyan, amilyenre számítunk.

Összességében nézve egy nagyon mese könyvet tarthatunk a kezünkben, amely fiataloknak és idősebbeknek is megfelelő szórakozást nyújt, míg Helka és Ciprián megmentik az udvari népeket.
Még nem búcsúzom hőseinktől, viszont nem tudom megjósolni, mikor fogok tudni írni Ciprián és Kamor történetéről. Remélem, sikerül valahogy hozzájutnom és akkor még olvashattok róluk a blogon.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *